آشنایی با اصطلاحات بازار فارکس
فارکس یکی از بزرگترین بازارهای مالی جهان است که حجم معاملات بالایی را به خود اختصاص داده است. این بازار درواقع جایی برای تبادل ارزهای رایج کشورهای مختلف است که در کنار ریسک بالایی که دارد میتواند بسیار سودده باشد. اما اولین قدم برای سرمایهگذاری در این بازار چیست؟اولین قدم برای سرمایهگذاری در این بازار پرریسک، آشنایی با ابتداییترین اصطلاحات بازار فارکس است.
اهمیت آشنایی با این اصطلاحات به حدی زیاد است که میتواند ضامن موفقیت شما در آینده باشد. اما اگر بدون آشنایی با اصطلاحات شروع به سرمایهگذاری کنید، چه اتفاقی خواهد افتاد؟ کاملا واضح است که عدم آشنایی با این مفاهیم، معاملات شما را وارد چالش میکند و ممکن است باعث شکست شما در همان ابتدا شود. بنابراین در این مقاله مفاهیم مهم کاربردی بازار فارکس برای شما آورده شده تا بتوانید با اطمینان بیشتری قدم در این راه بردارید.
اهمیت آشنایی با اصطلاحات بازار فارکس
اولین قدم برای شروع کار، آشنایی با مفاهیم اولیه و اصطلاحات آن است. همانطور که همه ما میدانیم، ورود به یک بازار مالی پرنوسان بدون دانش اولیه میتواند بسیار پرخطر باشد. بنابراین برای موفقیت و کاهش ریسکهای احتمالی باید آشنایی کامل با آن بازار داشته باشیم.
فرض کنید که میخواهید دارایی خود را در یک بازار مانند فارکس سرمایهگذاری کنید، اما هیچ اطلاعی از مفاهیم اولیه و اصطلاحات آن ندارید. آن زمان چه اتفاقی میافتد؟ شما با صدها اصطلاح مواجه میشوید که حتی درکی از مفهوم آن ندارید. پس چگونه میتوانید در آن بازار موفق شوید. بنابراین دانش خود را برای سرمایهگذاری با مطالعه اصطلاحات بازار فارکس آغاز کنید. گروه مالی اینوستپ شما را در این زمینه همراهی میکند.

آشنایی با کاربردیترین اصطلاحات بازار فارکس
در ادامه این مقاله شما را با مهمترین و کاربردیترین مفاهیم بازار فارکس آشنا خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
جفتارز Currency Pairs
بازار فارکس به معنای تبادل جفتارزهاست، به همین دلیل معرفی اصطلاحات بازار فارکس را با بررسی این مفهوم آغاز میکنیم. جفتارز Currency Pairs به معنای قرار دادن دو ارز در مقابل یکدیگر و ارزش گذاری آنها نسبت به هم است. در بازار فارکس هر ارز به صورت یک واژه سه حرفی نمایش داده میشود که دو حرف اول نشان دهنده نام کشور و حرف سوم نمادی از ارز رایج آن کشور است. برای مثال، USD دلار آمریکا و CAD دلار کانادا است. این مفهوم به این معناست که هر ارز با ارزی دیگر معامله و میشود و نسبت قیمتی دو ارز مربوطه را مشخص میکند. برای مثال معامله خرید جفتارز USD/EURO به معنای دریافت یورو در مقابل پرداخت دلار است.
Exotics | Crosses | Majors |
---|---|---|
USD/TRY | EUR/GBP | EUR/USD |
USD/ZAR | EUR/CHF | GBP/USD |
USD/SGD | EUR/JPY | USD/JPY |
USD/MXN | GBP/CHF | USD/CHF |
GBP/JPY | AUD/USD | |
CHF/JPY | NZD/USD | |
USD/CAD |
جفتارز اصلی Major Pairs
در بازار فارکس معمولا ارزهایی که با دلار آمریکا جفت میشوند را جفتارز اصلی مینامند. این موضوع به این دلیل است که دلار آمریکا بزرگترین ارز جهان با بیشترین حجم معاملات است و میتواند تاثیر زیادی در بازارهای مالی بگذارد.
جفتارز فرعی Cross Pairs
با توجه به تعریف جفتارز اصلی، هر دو ارزی دیگری به جز دلار آمریکا که با یکدیگر در بازار فارکس جفت میشوند را جفتارز فرعی مینامیم. در بین این جفتارزها، آنهایی که با یکی از 6 ارز پوند، ین، یورو، دلار کانادا، دلار نیوزیلند، دلار استرالیا و فرانک سوئیس جفت شده باشند، از حجم معاملات بالاتری برخوردارند.
ارز پایه
در بازار فارکس خرید و فروش ها به صورت جفت ارز صورت میگیرد. بنابراین ارزش هر ارز نسبت به دیگری سنجیده میشود. در میان دو ارز، به ارزی که در معاملات لانگ، به اصطلاح خریداری میشود و انتظار دارید نسبت به ارز دوم افزایش ارزش داشته باشد، ارز پایه گفته میشود؛ همچنین به ارز دوم، ارز مظنه گفته میشود.
بر همین اساس در معامله USD/EUR به ارز دلار ارز پایه گفته میشود که شما در معاملات شورت انتظار دارید قیمت ارز پایه نسبت به ارز دوم کاهش یابد و در معاملات لانگ نیز این انتظار را دارید که قیمت ارز پایه افزایش یابد.
بروکر Broker
بروکر در بازار فارکس، یک شرکت واسطه است که با نمایش قیمت ارزهای مختلف، معاملات را انجام میدهد. این بروکرها انواع مختلفی دارند که امکانات متنوعی را در اختیار کاربران قرار میدهند. بروکر همان کاری را انجام میدهد که کارگزاری در بازار بورس انجام میدهد و نقش واسطه میان خریدار و فروشنده را ایفا میکند. از محبوبترین بروکرها میتوان به آلپاری، آمارکتس، هات فارکس، آمارتکس، روبو فارکس و غیره اشاره کرد.

مفهومی که در مورد بروکرهای فارکس اهمیت دارد رگوله یا تحت نظارت بودن آن است؛ در واقع از آنجاییکه قرار است شما سرمایهی خود را در اختیار این مجموعهها قرار دهید، بایستی از نهادهای نظارتی که آن را تایید میکنند، مطمئن باشید. در واقع این نظارتها به این معناست که اگر بروکر مدنظر دچار ضررهای کلان و ورشکستگی شد، ضمانت کافی برای بازگشت سرمایهی افراد، در اختیار نهادهای نظارتی موجود باشد. بروکرهای فارکس در دو نوع مارکت میکر و مستقیم تقسیم میشوند.
بروکرهای بازار ساز (DD)
این بروکرها خودشان قیمتهای خرید و فروش را به مشتریان پیشنهاد میکنند و در واقع طرف مقابل شما برای انجام معامله، خود بروکر است. راه درآمدزایی این بروکرها نیز از طریق اسپرد است که در ادامه به آن میپردازیم.
به عنوان مثال اگر برای یک جفت ارز با حجم 5 هزار واحد، در یک بروکر DDمعاملهای باز کنید، بروکر در درجهی اول سعی میکند تا متناسب با سفارش شما، سفارشی در جهت مخالف سفارش شما، از مشتری دیگری پیدا کند. در واقع با این کار خود بروکر در معامله سهیم نیست و عملا ریسکی متحمل نمیشود. اما همیشه اینطور نیست و در صورتی که هیچ معاملهگری در جهت مقابل قرار نداشته باشد، بروکر موظف است که خود طرف مقابل معامله را به عهده بگیرد، به این ترتیب بروکر نیز در ریسک معامله سهیم شده و از میان معاملهگر و بروکر، یکی سود و دیگری ضرر خواهد کرد. این ریسک زمانی بالاتر میرود که تعداد قابل توجهی از معاملهگران، معاملههای موفقی داشته باشند.
بروکرهای STP
بروکرهای STP خود طرف معاملات نیستند و صرفا تریدرها را در شبکهی الکترونیکی به هم متصل میکنند تا پیشنهادهای متقابل با هم مچ شوند. در این بروکرها معاملهگر میتواند قیمتهای پیشنهادی تریدرهایی که در جهت معامله مقابل قرار دارند را ببیند و بررسی کند. به این ترتیب دست بازارساز از معاملات کوتاه شده و در خیلی از موارد معاملهگران میتوانند گزینهی مناسبی را پیدا کنند.
پلتفرم معاملاتی
یک معاملهگر بعد از انتخاب بروکر و افتتاح حساب باید به یک درگاه معاملاتی وارد شود و با کمک نمودارهای آن به تحلیل قیمت جفتارزها بپردازد. پلتفرم معاملاتی یک سیستم است که امکان معامله را برای سرمایهگذاران فراهم میکند و اطلاعاتی چون تغییرات قیمتی، سوابق قیمتی، تحلیلها، نمودارها، تقویم اقتصادی و غیره را در اختیار کاربران قرار میدهد. بهترین پلتفرمهای معاملاتی متاتریدر 4 و 5 و تریدینگ ویو است که در اکثر بروکرها ارائه میشوند.
متاتریدر Meta Trader

همانطور که اشاره کردیم، انجام معاملات در بازار فارکس، بایستی در یک بستر معاملاتی صورت پذیرد و یکی از برترین پلتفرمهای معاملاتی برای بازار فارکس، متاتریدر است. نرمافزار متاتریدر توسط شرکت MetaQuotes عرضه شده و برای انواع سیستم عاملهای کامپیوتر و گوشیهای هوشمند، ارائه شده است. در میان انواع پلتفرمهای معاملاتی، متاتریدر جزو پرطرفدارترینهاست و این محبوبیت بهخاطر سهولت استفاده و امکانات و قابلیتهای متفاوت آن است.
این نرمافزار بهطور کاملا رایگان در دسترس همه قرار دارد و امکان دسترسی به نمودارها و انجام معاملات را برای کاربران فراهم میسازد. یکی از کاربردیترین قابلیتهای متاتریدر، حساب دموی آن است که این امکان را برای افراد فراهم میکند تا بدون هیچگونه واریز وجه، به معامله پرداخته و سود و ضرر خود را بسنجند. متاتریدر در دو نسخهی 4 و 5 عرضه شده و با اینکه متاتریدر 5 جدیدتر است، همچنان هم نسخهی 4 آن طرفداران بسیاری دارد.
لات Lot
لات یک واحد اندازه گیری است که برای سنجش مقدار ثابتی از ارز پایه و حجم پوزیشن مورد استفاده قرار میگیرد. اندازه لات توسط بروکر تعیین میشود و معامله گران نمی توانند یک جفتارز خریداری کنند و باید مقدار مشخصی از یک دارایی را معامله کنند. برای مثال، زمانی که شما جعبه شکلات 50 تایی میخرید، نمیتوانید تنها یک شکلات از جعبه را جداگانه بخرید. لات نیز مانند جعبه شکلات است و یک مجموعه استاندارد از جفتارزها را تشکیل میدهد. مینی لات برابر با یک دهم، میکرو لات برابر با یک صدم لات است.
Numbers of Unit | LOT |
---|---|
100,000 | Standard |
10,000 | Mini |
1,000 | Micro |
100 | Nano |
در واقع لات تعیینکنندهی حجم معاملات در فارکس است. هر لات در یک معامله صد هزار واحد از آن را شامل میشود. برای مثال وقتی شما در حال خرید و فروش ۱ لات از جفت ارز EUR/USD هستید، به این معناست که شما در واقع ۱۰۰۰۰۰ واحد از آن را معامله میکنید. اما از آنجاییکه خرید و فروش صد هزار واحد از یک جفت ارز، به سرمایه سنگینی نیاز دارد، امکان استفاده از درصدهای کمتری از یک لات برای معاملات نیز وجود دارد.
کمترین حجمی که در بازار فارکس میتوان برای معاملات در نظر گرفت، ۰.۰۱ لات است. بهخصوص برای تریدرهای تازه کار میزان لات پایینتر توصیه میشود؛ اما ناگفته نماند که برای مدیریت بهتر سرمایه در بازار سرمایه بایستی از سیستم مدیریتی صحیحی داشت و حجم معاملاتی مناسبی را با توجه به میزان دارایی در نظر گرفت.
پیپ Pip
پیپ یکی از اصطلاحات بازار فارکس است که مخفف عبارت Price Interest point میباشد. این عبارت به معنای کوچکترین واحد ارزش نرخ جفتارز است. نحوه محاسبه پیپ در فارکس از اهمیت ویژه ای برخوردار است، چراکه معیار سنجش تغییر قیمت جفتارزها در میان سرمایهگذار آن است. در مورد قیمت جفتارزها، به رقم چهارم بعد از اعشار پیپ گفته میشود. برای مثال، اگر قیمت یک جفتارز از 1.1950 به 1.1955 برسد، میگوییم که قیمت 5 پیپ افزایش داشته است.

میزان تغییرات جفتارزها در طی روز با واحد پیپ بیان میشود؛ جفتارزهای پرنوسان ممکن است تا بیش از 100 پیپ نیز در طی روز تغییرات داشته باشند و جفتارزهای باثباتتر تغییرات محدودی دارند. در بازار فارکس، میزان سود و ضرر، حد سود و ضرر و تبدیل ضرایب برابری همگی با واحد پیپ بیان میشوند. برای این منظور، بایستی حجم معاملات خود را بر 10000 تقسیم کنید تا ارزش آن بر حسب پیپ را بهدست بیاورید. با این تفاسیر، چنانچه شما یک لات یا همان صد هزار واحد سرمایهگذاری روی یک جفت ارز داشته باشید، به این معناست که هر پیپ برابر با 10 واحد است. به این ترتیب اگر واحد پول شما دلار باشد، با تغییر هر پیپ در قیمت جفت ارز، سرمایهی شما 10 دلار جابهجا خواهد شد.
پیپت Pipet
پیپت نیز یکی دیگر از واحدهای اندازهگیری قیمت جفتارزهاست و دقیقا یک رقم اعشار بعد از پیپ است. معمولا این رقم اعشار برای نوسانگیرهای روزانه مورد استفاده قرار میگیرد و عمده سرمایهگذار آن از همان مقدار PIP برای سنجش تغییرات قیمتی استفاده میکنند.
اسپرد Spread

معرفی اصطلاحات بازار فارکس را با مفهوم اسپرد ادامه میدهیم. اسپرد درواقع همان کارمزد بروکر است که در ابتدای هر معامله از حساب شما برداشت میشود. این مقدار از اختلاف میان قیمت خرید و فروش محاسبه میشود و کارمزدی است که در دل خرید و فروش جفتارزها جای گرفته است. مقدار اسپرد هر جفتارز قبل از معامله قابل مشاهده است و دارای دو زیر مجموعه ثابت و متغیر است. اسپرد ثابت در هر شرایطی حتی در نوسانات بالای بازار ثابت است، اما اسپرد متغیر با توجه به عرضه و تقاضا، کم و زیاد میشود.
سوآپ Swap

سوآپ یکی دیگر از هزینهها و کارمزدهای جفتارزهاست که به بروکر مربوط نمیشود و به نرخ بهره میان بانکهای کشورهای مختلف بستگی دارد. زمانی که شما یک جفتارز را خریداری میکنید، در واقع درحال تبادل دو ارز فیات در دو کشور مختلف هستید. هر کدام از این کشورها نرخ بهره متفاوتی دارند. در صورتیکه تفاوت نرخ بهره دو جفتارز مثبت باشد، هر 24 ساعت این اختلاف از حساب شما کسر میگردد. اگر هم اختلاف نرخ بهره دو جفتارز منفی باشد، به میزان این اختلاف هر 24 ساعت به حساب شما افزوده میشود. البته این مقدار بسیار ناچیز است، اما در حجمهای بزرگ میتواند قابل توجه باشد.
علت وجود سواپ این است که در واقع تا زمان انجام معاملهی یک جفت ارز، شما در حال وام گرفتن یک ارز هستید و در طول هر ۲۴ ساعتی که معاملهی شما باز باشد، مقدار این اختلاف در قالب سوآپ به حساب شما اضافه یا از آن کم میشود. در نظر داشته باشید که اعمال سوآپ بسته به بروکر در ساعات متفاوتی صورت میپذیرد.
جالب است بدانید که برای مسلمانان که دریافت و پرداخت بهره در مذهبشان، غلط است؛ امکان افتتاح حساب اسلامی در فارکس یا همان حساب سوآپ فری وجود دارد!
حساب اسلامی فارکس
این نوع حساب یک اکانت معاملاتی حلال است که به مسلمانانی که تمایل به سرمایهگذاری حلال دارند، ارائه میشود. این حسابها همچنین با عنوان اکانتهای سوآپ رایگان نیز شناخته میشوند. این حسابها از چند بعد با حسابهای دیگر متفاوت است. از آنجایی که اسلام انباشت سود را برای مسلمانان ممنوع کرده، معاملهگرانی که دارای حساب اسلامی هستند، نرخ بهره را پرداخت و دریافت نمیکنند. همچنین معاملات حساب اسلامی باید بدون تاخیر انجام گیرد؛ بنابراین جفت ارزها باید بلافاصله از حسابی به حساب دیگر انتقال و هزینههای تراکنش آن پرداخت شود. این نوع اکانتها توسط کارگزاریها، بیشتر مواقع تبلیغ نمیشوند؛ چون سود کمی برای آنها دارد و تعداد کاربرانی که آن را درخواست دارند، محدود میباشد.
حساب MAM چیست؟
احتمالا برای شما هم سوال باشد که حساب MAM چیست؟ حساب MAM مخفف عبارت Multi-Account Manager است به معنای حساب معاملاتی با مدیریت چندگانه است. این نوع حساب به تریدرهای حرفهای این امکان را میدهد تا حساب معاملاتی دیگر سرمایهگذاران که قصد استفاده از استراتژی کپی تریدینگ را دارند، به سهولت مدیریت کنند. در این شیوه، هر معاملهای که توسط مدیر انجام میگیرد، با شاخصهای تعیین شدهی بالانس، حجم معاملات و میزان ریسک، در حسابهای سایر کاربران زیر مجموعهی حساب نیز اجرا میشود.

بروکرهای متعددی از حساب MAM پشتیبانی میکنند؛ که البته هرکدام شرایط و قوانین منحصر به فرد خود را دارند. در این سیستم معاملاتی، کاربران اجازه معامله را در اختیار افراد حرفهای مدنظر خود قرار میدهند تا از طرف آنها معامله کنند. بخشی از سود نیز به عنوان کارمزد و حق الزحمه به معاملهگر اختصاص مییابد. در واقع مدیر یا همان معاملهگر حرفهای، به موجودی حساب کاربرها دسترسی ندارد و نمی تواند واریز و یا برداشتی انجام دهد؛ کارمزد مدیر طبق قرارداد، به صورت خودکار از حساب کاربران برداشت میشود.
از آنجاییکه در اختیار قرار دادن اطلاعات حساب به افراد دیگر، از نظر امنیتی و از دست دادن دارایی، امری نامعقول است، کاربران نمیتوانند در حالت عادی از استراتژیهای معاملاتی تریدرهای حرفهای بهره ببرند و حتی اگر با آنها در ارتباط باشند نیز ممکن است برخی سیگنالها به سرعت از بین بروند و قبل اعمال توسط فرد، فرصت از دست برود. حسابهای MAM در حقیقت برای پاسخگویی صحیح به این موارد، ایجاد شدهاند و در نوع خود کاملا کاربردی هستند.
حساب PAM چیست؟
اصطلاح pamm به معنای فضایی برای مدیریت تخصیص درصدی از سرمایه است. در واقع پم یک حساب مدیریتشده است که تعدادی سرمایهگذار، پول خودشان را به یک معاملهگر حرفهای میسپارند تا از ترید آنها کسب سود کنند. حساب پم در فارکس در حقیقت یک حساب است که سرمایه و موجودی آن از مجموع وجوه سرمایهگذاران تشکیل میشود. نحوهی شرکت در معاملات در حساب پم اینگونه است که با انجام هر حجم معامله، هر کس به اندازه سهم موجودی خود در حساب، در این معامله سهیم میشود.

با این تفاسیر انجام معاملات و مدیریت حسابها در حساب PAMM برای مدیر نسبت به حساب MAM، سادهتر است؛ اما گزینهی سفارشی برای سرمایهگذاران مختلف در دسترس نیست که وی بتواند برای هر شخص لات متفاوتی تعریف کند. روی هم رفته حساب MAM انعطافپذیری بیشتری دارد؛ اما برای معاملهگری که تعداد نفرات خیلی زیادی سرمایههایشان را به وی سپردهاند، حساب PAM مدیریت سادهتری خواهد داشت.
بونوس Bonus
بروکرهای مختلف فارکس، برای جذب هر چه بیشتر کاربران، پیشنهادهای جذاب متفاوتی ارائه میدهند. Bonus به فارسی به معنای جایزه و پاداش است و در زبان معاملاتی فارکس نیز به آفرهایی که بروکرها برای جذب کاربران درنظر میگیرند، اشاره دارد؛ دقیقا به مانند کدهای تخفیفی که هر روزه تبلیغاتشان را از فروشگاههای اینترنتی مختلف در انواع شبکههای اجتماعی و سایتها، مشاهده میکنید.

حال برخی از بونوسها کاملا واقعی و قابل استفاده بوده و برخی دیگر نیز بیشتر جنبهی تبلیغاتی داشته و چیزی در کار نیست؛ اما عمدهی بونوسهایی که توسط بروکرهای معتبر ارائه میشوند، واقعی هستند و گاهی اوقات نیز مبالغ و پیشنهادهای بسیار قابل توجهی را شامل میشوند. برخی از معروف ترین بونوسها عبارتند از:
- بونوس اولیه که با ثبت نام و احراز هویت در یک بروکر، به کاربران اعطا میشود، این مورد یکی از رایجترین بونوسهاست که نقدی نیز بوده و بعضا پس از واریز وجه به حساب کاربری، قابل استفاده خواهد بود.
- بونوس درصدی در ازای واریز وجه نیز یکی دیگر از بونوسهای جذاب و رایج است؛ بر این اساس درصدی مثلا 20-30 درصد وجه واریزی، بهعنوان پاداش به مبلغ موجودی فرد، اضافه میگردد.
- یکی دیگر از بونوسهای رایج بازار فارکس، بونوسهای معرفی کاربر جدید است. یعنی افرادی که از جانب شما به بروکر مذکور مراجعه و ثبتنام میکنند، یا یک مبلغ ثابت و یا بخشی از کارمزدهای معاملاتشان، به معرف تعلق میگیرد.
دمو Demo
دمو یک حساب شبیهسازی شده است که توسط بروکرهای مختلف ارائه میشود. این حساب آزمایشی به شما این امکان را میدهد تا بدون واریز وجه و با استفاده از سرمایه مجازی معامله کنید و استراتژیهای خود را مورد آزمایش قرار دهید. پیشنهاد میشود تا قبل از ورود به فارکس، ابتدا در حساب دمو شروع به معامله کنید تا با بخشهای مختلف این بازار بیشتر آشنا شوید.
اردر Order
اردر یکی دیگر از اصطلاحات بازار فارکس میباشد که به معنای ثبت سفارش است. به محض ایجاد یک اردر، سفارش اجرایی میشود و بر مبنای وضعیت بازار، قیمتگذاری انجام میشود. بعد از آن تبدیل به یک پوزیشن معاملاتی میشود و تحت تاثیر نوسانات بازار قرار میگیرد.
پوزیشن Position
پوزیشن به معنای یک معامله باز در بازار فارکس است. این پوزیشن در بازار فارکس به دو شکل خرید و فروش اجرا میشود. شایان ذکر است که معاملات در بازارهای فارکس دو طرفه است و در هر دو پوزیشن خرید (Buy) و فروش (Sell) میتوان به سود رسید.
سفارش معلق Pending Order
یکی دیگر از اصطلاحات بازار فارکس، سفارش معلق است. این سفارش به گونهای تنظیم میشود که اگر قیمت در یک بازه زمانی مشخص به مقدار مشخصی برسد، به صورت خودکار جفتارز خرید یا فروش شود. برای مثال، قیمت یک جفتارز درحال حاضر برابر با 1.4328 است و معامله گر سفارشی را تنظیم میکند تا اگر قیمت به 1.4421 برسد، جفتارز خریداری شود.
لانگ Long

یکی از مهم ترین اصطلاحات بازار فارکس در زمینه نوع معاملات، معاملات لانگ و شورت است. پوزیشن لانگ به موقعیتی گفته میشود که سرمایهگذار با دید بلند مدت وارد بازار میشود و انتظار دارد که بازار صعودی باشد. برای مثال، یک معاملهگر بر اساس تحلیلهای تکنیکال و فاندامنتال پیشبینی میکند که قیمت یک جفتارز افزایش خواهد داشت. در این حالت او یک پوزیشن لانگ باز میکند و بعد از افزایش قیمت، سود خود را برداشت میکند.
شورت Short
همانطور که قبلا گفتیم، بازار فارکس یک بازار دو طرفه است و در دو حالت نزولی و صعودی بازار میتوان به سود رسید. با توجه به این موضوع، اگر یک سرمایهگذار پیشبینی کند که روند بازار فارکس نزولی است، میتواند یک پوزیشن شورت برای خود باز کند و با کاهش قیمت سود کسب کند. برای بازکردن پوزیشن شورت باید از معاملات فیوچرز یا آتی استفاده کنید.
بالانس Balance
بالانس به موجودی شما در حساب کاربری اشاره دارد. زمانی که شما به حساب خود 100 دلار واریز میکنید، بالانس حساب 100 دلار است. بعد از انجام معامله، اگر به سود رسیده باشید به بالانس شما اضافه میشود. همچنین، زمانی که معامله شما زیانده باشد، مقدار ضرر از بالانس کسر میشود. با ما همراه باشید تا با دیگر اصطلاحات بازار فارکس آشنا شویم.
ایکوئیتی Equity
ایکوئیتی به موجودی حساب شما در لحظه اشاره دارد. اما تفاوت میان بالانس و ایکوئیتی در چیست؟ هر دوی این اصطلاحات بازار فارکس به دارایی شما در حساب اشاره دارند. اما در ایکوئیتی، موجودی و سود و زیان حسابهای باز شما نیز محاسبه میشود. اگر شما هیچ معامله بازی نداشته باشید، مقدار بالانس و ایکوئیتی شما با هم برابر است.
مارجین Margin

معامله با مارجین به معنای وام گرفتن از بروکر به منظور انجام معاملات مختلف است که معمولا در این روش 50 درصد از سرمایه داخل حساب مارجین میشود. در این معاملات شما مبلغی را برای دریافت وام به حساب خود واریز میکنید و همین مبلغ به عنوان وثیقه در کارگزاری بلوکه میشود. برای مثال شما 1000 دلار به حساب خود واریز میکنید و با کمک مارجین 2000 دلار قدرت خرید به دست میآورید.
فری مارجین Free Margin
یکی دیگر از اصطلاحات بازار فارکس، فری مارجین است. فری مارجین به مقدار دارایی شما که بلوکه نشده است، اطلاق میشود. زمانی که مقدار مارجین برای شما محاسبه و بلوکه شد، به بقیه دارایی که در حساب شما به صورت آزاد باقی میماند، فری مارجین گفته میشود. البته این نکته را در نظر داشته باشید که برای محاسبه مارجین و فری مارجین، مقدار سود و زیان معاملات باز درنظر گرفته میشود.
مارجین لول Margin Level
نسبت ایکوئیتی به مارجین بر حسب درصد را مارجین لول مینامیم. این مقدار در بروکرهای مختلف بر اساس قوانینی که دارند، متفاوت خواهد بود. بر اساس این مفهوم، بروکر تشخیص میدهد که شما چه مقدار اعتبار جهت ادامه معاملات خود خواهید داشت. درواقع، هرچقدر که مارجین لول حساب شما بالاتر باشد، اعتبار بالاتری برای انجام معاملات خود در بروکر خواهید داشت.
مارجین کال Margin Call
گاهی پیش میآید که شما در معاملات مارجین دار خود با پیغام مارجین کال مواجه میشوید. این پیغام به شما اخطار میدهد که میزان ضرر شما به حدی زیاد شده که ممکن است سرمایه اصلی و اولیه شما به خطر بیافتد. این پیغام به این معناست که دارایی شما به حدی کم شده که کفاف معاملات باز شما را نمیدهد و باید پول به حساب خود واریز کنید. اگر شما پولی واریز نکنید، به صورت خودکار چند پوزیشن باز شما بسته میشود تا سطح حساب شما از کال مارجین بالاتر رود.

استاپ اوت Stop Out
استاپ اوت روشی برای بستن حساب معاملاتی زیانده شما در شرایطی که موجودی کافی ندارید، است. درواقع در چنین شرایطی، اگر مارجین لول شما از سطح مارجین کال نیز پایینتر رفته باشد، حساب شما توسط بروکر به صورت خودکار بسته میشود. به این محدودیت در فارکس، استاپ اوت میگویند. برای بستن حسابها معمولا بروکر از زیان دهترین پوزیشن شما شروع میکند و به ترتیب حسابها را میبندد.
اهرم Leverage
اهرم در بازار فارکس به معنای امکان چند برابر کردن سرمایه در هنگام انجام معاملات است. این اهرم در بروکرهای مختلف برابر با 10 تا 1000 برابر سرمایه شماست. برای مثال شما پوزیشن یک دلاری با اهرم 100 باز میکنید و با 100 دلار وارد معامله میشوید. اما باید توجه داشته باشید که این اهرم ریسک بسیار بالایی دارد و همانطور که سود شما را 100 برابر میکند، ضرر بزرگی با 100 دلار برای شما به همراه خواهد داشت. بنابراین توصیه میشود از اهرمهایی پایین در معاملات خود استفاده کنید.
قیمت پیشنهادی Bid Price
قیمت پیشنهادی، درواقع بالاترین قیمتی است که یک خریدار حاضر است برای یک جفتارز پرداخت کند. زمانی که تقاضا افزایش داشته باشد، قیمت پیشنهادی نیز افزایش مییابد. این به آن معناست که حجم معاملات بر قیمت پیشنهادی و یا Bid تاثیر میگذارد. این قیمت معمولا توسط خریدار و بر اساس استانداردهای بازار تعیین میشود.
قیمت درخواستی Ask Price
قیمت درخواستی، درواقع کمترین قیمتی است که فروشنده مایل است برای فروش جفتارز مورد نظر دریافت کند. زمانی که تقاضا کاهش پیدا میکند، قیمت درخواستی یا Ask نیز پایین میآید. معیار تعیین قیمت Ask آخرین معامله موفق است و با توجه به اینکه قیمت درخواست کمترین قیمتی است که ارائه شده است، هرگز دارایی به قیمت پایینتر فروخته نمی شود.
ریسک Risk
ریسک در بازار فارکس به معنای خطر کردن بخشی از سرمایه به امید دستیابی به سود است. معاملات در بازار فارکس همواره با مقداری ریسک همراه هستند و نمی توان آن را مفهومی جدا از بازار درنظر گرفت. مقدار ریسک در مدیریت بازار معمولا بین عدد 1 تا 5 درنظر گرفته میشود و توصیه میشود افراد مبتدی از ریسک زیر 2 درصد در معاملات خود استفاده کنند.

ریوارد Reward
یکی دیگر از مهمترین اصطلاحات بازار فارکس در زمینه مدیریت سرمایه، ریوارد است. ریوارد به معنای بازده سرمایهگذاری است و به میزان سود و زیان معاملات اطلاق میشود. بازدهی مثبت به معنای سودده بودن بازار و بازدهی منفی به معنای زیان ده بودن سرمایهگذاری است. بازده انتظاری چیزی است که سرمایهگذار از بازار انتظار دارد و بازده واقعی عددی است که با مطالعه گذشته قیمت محاسبه میشود.
ریسک به ریوارد
نسبت ریسک به ریوارد که با علامت اختصاری R/R نشان داده میشود، یکی از مهمترین اصطلاحات فارکس در حوزه مدیریت سرمایه است که نسبت سود به ضرر را در معاملات مشخص میکند. با محاسبه این نسبت، معامله گر متوجه میشود که در ازای پذیرش چه مقدار ضرر حاضر است به میزان مشخصی از سود دست یابد. به بیان دیگر ریسک بزرگتر سود بیشتر و ریسک کمتر، سود کمتری را به همراه دارد. این نسبت باید به میزان قابل قبولی تنظیم شود تا ریسک معاملات خیلی بالا نرود.
اسکالپ Scalp
اسکالپ یک استراتژی معاملاتی است که در آن حجمها و تایم فریمهای کوچک در تعداد بالا معامله میشوند. این نوع معاملات مشابه نوسانگیری میباشد و بر اساس تغییرات قیمتی کوچک انجام میشود. معاملات اسکالپ دارای ریسک بالایی است و در عین حال میتواند بسیار سودده باشد. به بیان دیگر، این گونه معاملات بر اساس سودهای کم، اما در تعداد بالا انجام میشود.
معاملات اسپات Spot Trading
اسپات یکی دیگر از اصطلاحات مهم بازار فارکس است که به معاملات نقطه ای و نقدی اشاره میکند. این نوع معامله به معنای مبادله فیزیکی یک دارایی با تحویل فوری است. برای مثال، اگر شما برای ترید جفتارز EURO/USD روش اسپات را انتخاب کنید، بعد از انجام معامله، جفتارز در حساب کاربری بروکر شما ذخیره میشود.
معاملات فیوچرز Future Trading

فیوچرز یا آتی نوع دیگری از معاملات است که نقطه مقابل معاملات اسپات قرار گرفته است. این نوع معاملات شامل یک قرارداد میان خریدار و فروشنده است که به معاملهگر این امکان را میدهد تا یک دارایی را در تاریخ و مبلغ توافق شده در آینده خریداری کند.
جمع بندی: آشنایی با اصطلاحات بازار فارکس
آشنایی با اصطلاحات کاربردی فارکس از اهمیت ویژهای برخوردار است و میتواند ضامن موفقیت شما در این بازار باشد. بنابراین پیشنهاد میشود تا قبل از شروع سرمایهگذاری در چنین بازار پر ریسک و پر خطری، آشنایی کامل با مفاهیم ابتدایی آن داشته باشید تا با چشم باز شروع به سرمایهگذاری کنید.
در این مقاله سعی شده تا تمام اصطلاحات این بازار به صورت کامل برای شما تشریح شود تا افراد مبتدی این بازار بتوانند قدمهای اولیه خود را مستحکمتر در جهت افزایش بازدهی معاملات خود بردارند. اما به خاطر داشته باشید که ضرر بخشی از سرمایهگذاری است و حتی افراد حرفه ای نیز معاملات زیانده دارند. اما چیزی که مهم است برتری سود به زیان در معاملات است. گروه مالی اینوستپ تمام تکنیکهای لازم جهت آموزش فارکس و کسب مهارت در انجام معاملات را در دوره تریدر حرفهای و همچنین ویدئو دوره تریدر حرفهای به شما آموزش میدهد و شما را برای کسب سود مستمر راهنمایی میکند.
1 دیدگاه
اولین نفری باشید که برای این نوشته دیدگاه می نویسد.
سلام و درود به تمام عزیزان فعال در اینوست استپ با اینکه روزهای اول من هست و مقاله یه ذره سنگین بود برام ولی امیدم زیاده که با شما بتونم راه روشنی رو در حوزه بازارهای مالی داشته باشم
سلام و احترام
در صورت لزوم می توانید با شماره 09054708600 در تماس باشید تا دوستان راحت تر و بهتر در این مسیر شما را راهنمایی کنند.
مقاله بسیار مفیدی بود.واقعا سپاسگزارم.
سلامت باشید