آشنایی با بازار بورس و مزایای سرمایهگذاری در آن
سرمایهگذاری در بازار بورس موضوعی است که امروزه بسیار مورد توجه اقشار جامعه قرار گرفته است. مفهوم بورس اولین بار توسط بازرگانان اروپایی شکل گرفت. این تجار بعد از ضرر کردن در چندی از فعالیتهای تجاری خود، به فکر جلوگیری از ضرر یا کاهش آن افتادند.
برای دستیابی به این هدف، شراکت بهترین راه حل بود. آنها تصمیم گرفتند، فعالیتهای تجاری خود را با دیگر شرکا انجام داده و آنها را در سود یا ضرر احتمالی خود شریک کنند. به این ترتیب همه ضرر احتمالی متوجه یک شخص نمیشد و سود حاصله از آن فعالیت، به نسبت بین شرکا تقسیم میشد.
با گسترش میزان معاملات و حجم فعالیتهای تجاری، مکانی مشخص برای ایجاد رابطه بین سرمایهگذاران و سرمایهپذیران پدید آمد که به بازار بورس شهرت یافت. ریشه کلمه بورس به بلژیک قرن پانزدهم مرتبط است و این کشور جزء اولین کشورهایی بود که سیستم بازار بورس و سهام را پایهریزی کرد.
تاریخچه بورس ایران
پیدایش بورس در ایران نیز با متخصصان امر بلژیکی گره خورده است. در سال 1315 ران لوترفلد بلژیکی اساسنامه داخلی سازمان بورس را برای ایران تبیین کرد. اما سال 1341 بود که وزارت بازرگانی ایران موافقت کلی خود را با تشکیل بورس سهام اعلام کرد و بورس رسما در ایران شروع به کار کرد. در همان سالها بود که یک تیم بلژیکی دوباره به ایران سفر کرد و پس از آن قانون تشکیل سازمان بورس در مجلس تصویب شد.

انواع بازار بورس
بازار بورس در واقع بازاری است که داراییهای مختلف در آن خرید و فروش میشوند. این بازار در ایران به 4 دسته کلی تقسیم میشود که در ادامه به توضیحات کلی هریک از این دستهها خواهیم پرداخت.
- بورس انرژی: بورس انرژی مکانی برای خرید و فروش حاملهای انرژی نظیر نفت، گاز، گازوئیل، برق و… است. در این بازار خریداران و فروشندگان به صورت همزمان حضور دارند و اوراق بهادار این حوزه را نیز معامله میکنند. قیمت هرکدام از این حاملهای انرژی مستقیما تحت تاثیر حجم خرید یا فروش آن تعیین میشود.
- بورس کالا: بورس کالا همانگونه که از نامش پیدا است، مکانی برای معامله کالاهای خام است که انواع خشکبار، فلزات و… در آن معامله میشود. کارشناسان بورس پس از بررسی و ارزشگذاری یک کالا، آن را در اختیار خریداران قرار میدهند. قوانین نظارتی سختگیرانهای در بورس کالا برقرار است که هم برای تولیدکنندگان و هم برای خریداران مزیت داشته و موجب شفافیت این بازار میشود.
- بورس اوراق بهادار: بازار بورس اوراق بهادار مهمترین سازمان بورسی در ایران است. در این بازار انواع سهام شرکتهای بزرگ، اوراق مشارکت دولتی، سبدهای سهام و… معامله میشود و در آن میتوان سهام انواع صنایع فلزی و نفتی و صنایع مادر در ایران را معامله کرد. بازار بورس اوراق بهادار که به بورس تهران نیز معروف است، دو دسته بازار دارد که شرکتهای مختلف بسته به حجم سرمایه و درصد سهام شناور خود در این دو طبقهبندی میشوند
- فرابورس ایران: فرابورس برای شرکتهایی در نظر گرفته شده که هنوز شرایط لازم جهت ورود به بورس تهران را ندارند و یا میخواهند قبل از احراز شرایط، زودتر به بازار عرضه شوند. در این بازار شرایط احراز حداقلی فراهم بوده و در زمانی بسیار کمتر، امکان ورود شرکتها به بازار سرمایه وجود دارد. فرابورس به اختصار OTC نیز خوانده میشود و مستقیما تحت نظارت بورس اوراق بهادار است.

بازار بورس جهانی
بازار بورس جهانی متشکل از چندین بازار عظیم بینالمللی است که در کشورهای صاحب اقتصاد کلان فعالیت میکند. این بازار از 4 بخش اصلی تشکیل شده است. بخش اول بازار سهام یا Stock market است که انواع سهام شرکتهای غولآسا نظیر: اپل، فیسبوک، تسلا و… در آن خرید و فروش میشود. بخش دوم آن بازار کالاهای اساسی است. از طلا و نقره و سیمان گرفته تا اقلام خوراکی نظیر، قهوه و همچنین حاملهای انرژی در این بخش از بازار بورس جهانی معامله میشوند.
سومین بخش، بازار اوراق بهادار دولتی است که از طرف کشورها برای مشارکت و سرمایهگذاری مردم درنظر گرفته شده است. و در نهایت آخرین بخش از بازار بورس جهانی، بازار بینالمللی ارزهای خارجی یا فارکس است که در آن پول رایج اقتصادهای بزرگ جهان، خرید و فروش میشود.
بازار جهانی 24 ساعته است و امکان انجام معاملات در تمامی روزهای هفته غیر از تعطیلات آخر هفته در شنبه و یکشنبه فراهم است. حجم معاملات در این بازار از تمامی بازار سهام کشورهای مختلف بیشتر بوده و بیشترین میزان تراکنشهای مالی بینالمللی در آن اتفاق میافتد.
مزیتهای سرمایهگذاری در بازار بورس
- قابلیت نقدشوندگی
امکان سریع نقدشوندگی یکی از خصوصیات مهم سرمایهگذاری خوب است. در برخی زمینههای سرمایهگذاری نظیر بازار مسکن، این امکان وجود ندارد یا اگر هم وجود داشته باشد، سریع نخواهد بود. بازار بورس این امکان را به شما میدهد تا در صورت نیاز، امکان نقد کردن سرمایه خود و خروج از این بازار را در هر زمانی داشته باشید.
- شفافیت سرمایه
همه اطلاعات در بورس شفاف است. صورتهای مالی شرکتها، میزان سود و ضرر دورهای آنها و میزان سرمایه کل و ارزش آن برای همه سرمایهگذاران در بورس به صورت شفاف و عمومی قابل مشاهده است. این شفافیت امکان ایجاد تخلف را به حداقل رسانده و تا حدود زیادی خیال سرمایهگذاران را راحت میکند.
- مقابله با تورم
مهمترین مزیت بورس برای بسیاری از افراد، حفظ سرمایه آنها در مقابل تورم است. در همه کشورها و به دلیل ساختار نظام بانکی بینالمللی، دولتها هر چند سال یکبار به چاپ پول بیشتر اقدام میکنند. این پول تاثیر بسیاری در بالارفتن نرخ تورم دارد و ارزش کلی پول را تا حدودی پایین میآورد. یکی از راههای مناسب برای جلوگیری از ضرر بیشتر سرمایهداران، تبدیل داراییهای پولی خود به سهام است تا از ارزش آن کاسته نشود.
- کسب درآمد
افراد زیادی از بازار بورس به عنوان منبعی برای ایجاد درآمد یاد میکنند. البته کسب درآمد از این بازار نیاز به دانش تخصصی دارد و تشخیص زمان مناسب برای خرید سهام از نکات کلیدی و ضروری برای کسب درآمد خواهد بود.

شروع سرمایهگذاری در بازار بورس
برای ورود به دنیای بورس و سهامدار شدن تنها کافی است در چند سامانه مربوط به این کار ثبت نام کرد. ثبت نام در سجام و پس از آن در یک کارگزاری بورس، تنها قدمهایی است که از نظر فنی باید بردارید تا به بازار بورس دسترسی پیدا کنید. اما این همه ماجرا نیست.
سرمایهگذاری در بازار بورس نیاز به آموزش دارد. اگر فردی آموزش لازم جهت خرید مناسب سهم را نداشته باشد، به راحتی میتواند سرمایه خود را از دست دهد و یا مجبور به نگهداری سهام برای مدتی طولانی شود.
نحوه کسب سود در بازار بورس
به طور کلی کسب سود در بورس، از طریق خرید یک سهم و فروش آن به قیمت بالاتر ممکن است. عموما دو نوع روش سرمایهگذاری در بازار بورس وجود دارد. سرمایهگذاری کوتاه مدت و بلند مدت.
سرمایهگذاری کوتاه مدت در بورس، نیاز به دانش تحلیل داده و نمودارهای قیمت دارد. این دانش به تحلیل تکنیکال معروف است و یادگیری و مهارت پیدا کردن در آن پروسهای زمانبر است. شاید این دلیل ضرر بسیاری از افراد در بازار سرمایه باشد.
ورود به این بازار بدون دانش و آگاهی لازم و تنها با توصیه دیگران، ضرر و زیان بسیاری را برای سرمایهگذاران آن به همراه خواهد داشت. این افراد به امید کسب سود کوتاه مدت و مقطعی و بدون در نظر گرفتن شرایط فنی، وارد این بازار میشوند و بعد از مدتی با ضرر از آن خارج میشوند.
سرمایهگذاری در بازار بورس به صورت بلند مدت هم دانش اولیه تحلیل نمودار را نیاز خواهد داشت. اما این دانش به موارد کلی و بررسیهای اولیه از شرکتی که سهامش را میخرید، محدود خواهد بود. افرادی که به سود کوتاه مدت فکر نمیکنند و میخواهند پول خود را در دورههای چند ساله سرمایهگذاری کنند، با خرید یک سهم میتوانند سود خوبی کسب کرده و جلوی افت ارزش پول خود را در بلند مدت بگیرند.
جمعبندی
بازار بورس یک مکان مناسب برای سرمایهگذاری پول به صورت بلند مدت و کم خطر است. اگر به کسب درآمد از این بازار برای امرار معاش و درآمدهای چند ماهه فکر میکنید، حتما به فکر گذراندن یک دوره آموزشی مناسب برای خود باشید. دورههای تحلیل تکنیکال و فاندامنتال میتوانند آشنایی لازم با این بازار را برای شما ایجاد کنند.
اگر هم صرفا به فکر حفظ ارزش پول و سرمایه خود هستید، چند شرکت یا سهم خوب پیدا کنید و در بلند مدت سرمایه خود را حفظ کرده و آن را افزایش دهید. درصورتی که سوالی در این زمینه داشتید، میتوانید در بخش کامنتها آن را بیان کرده تا در اولین فرصت پاسخ به سوال خود را دریافت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید