بررسی همبستگی ارزهای دیجیتال
مفهوم همبستگی ارزهای دیجیتال یکی از مباحث مهم بازارهای مالی است که میتواند به معاملهگر در جهت مدیریت هرچه بهتر پرتفوی یاری دهد. اما همبستگی به چه معناست؟ همبستگی بیتکوین چیست؟ همبستگی به معنای تاثیر رفتار قیمت دو ارز بر یکدیگر است که در جهت منفی و مثبت حرکت میکند. به این معنا که قیمت دو دارایی میتواند در جهت و یا خلاف جهت هم حرکت کند. اما مطالعه همبستگی میان داراییها چه اهمیتی دارد؟ با توجه به اینکه داراییها میتوانند تاثیر مثبت و یا منفی بر قیمت یکدیگر بگذارند. یک معاملهگر میتواند با بررسی این موارد، راهکارهایی جهت کاهش ریسکهای احتمالی و افزایش بازدهی معاملات خود اتخاذ کند.
در این مقاله به بررسی مفهوم همبستگی، نحوه محاسبه ضریب همبستگی، معرفی سایتهای محاسبهگر ضریب همبستگی، همبستگی بیتکوین با سایر داراییها و اهمیت مطالعه این شاخص میپردازیم. بنابراین اگر به دنبال افزایش بازدهی معاملات خود با کمک این ابزار هستید، با ما همراه باشید.
همبستگی ارزهای دیجیتال به چه معناست؟
همبستگی در ارزهای دیجیتال، پدیدهای است که در آن رفتار قیمتی یک رمزارز بر رفتار قیمتی ارز دیگر تاثیر میگذارد. در این فرایند، قیمت ارزهای دیجیتال با هم (همبستگی مثبت) و یا در برابر یکدیگر (همبستگی منفی) حرکت میکنند. اندازه گیری دقیق میزان تاثیر قیمت ارزهای دیجیتال بر یکدیگر، ضریب همبستگی نامیده میشود و بین اعداد منفی 1.0 تا مثبت 1.0 متغیر است.

توصیف همبستگی ارزهای دیجیتال را با یک مثال ساده ادامه میدهیم. گاهی پیش میآید که قیمت طلا و نفت افزایش مییابد و در مقابل قیمت ارزهای دیجیتال کاهش مییابد. این بدان معناست که در شرایطی خاص افراد ترجیح میدهند به جای ارزهای دیجیتال پرریسک، روی طلا سرمایهگذاری کنند. این بدان معنا نیست که در دارایی مورد نظر ضعف یا قدرتی وجود دارد، بلکه این تغییرات به دلیل افزایش عرضه و تقاضاست.
در مثال بالا در مورد همبستگی رمزارزها با داراییهای دیگر مانند طلا صحبت کردیم، اما ارزهای دیجیتال نیز میتوانند بر روی یکدیگر همبستگی داشته باشند. رهبر رو فرمانروای اصلی این بازار، ارز بیتکوین است که تاثیر قابل توجهی بر رفتار قیمتی ارزهای دیگر میگذارد. بررسی همبستگی میان ارزهای دیجیتال در جهت مثبت و منفی میتواند به عنوان یک ابزار کلیدی برای کمک به پوشش ریسک و افزایش بازدهی به کار گرفته شود.
بررسی همبستگی بیتکوین
به طور کلی عمدهی بازار کریپتو و ارزهای آشنا، یک همبستگی کلی به بیتکوین دارند و معمولا در صورتیکه نوسان قیمت بیتکوین کمی زیاد باشد یا بااصلاح در رنج نباشد، عمدهی بازار ارزهای دیجیتال سبز یا قرمز خواهند شد. اما همبستگی بهطور دقیقتر، نیازمند رفتار حرکتی شبیهتر است. طوریکه نمودار قیمتی دو ارز، مشابه هم باشد و زمان کندلهای مثبت و منفی و پامپ و دامپها، تقریبا یکسان باشد. با این حال، میزان نوسان قیمتی دو ارزی که همبستگی دارند، میتواند کامل متفاوت باشد. مثلا ارز B که به ارز A همبستگی دارد، میتواند یک روز نوسان منفی 5 را داشته باشد، در حالیکه ارز A، پانزده درصد کاهش یافته است. همینطور در روز بعدی، این روند میتواند برعکس باشد.
نحوه محاسبه ضریب همبستگی ارزهای دیجیتال
همانطور که گفتیم، ضریب همبستگی نشاندهنده رابطه میان دو متغیر است که در بازارهای مالی، به عنوان یک ابزار آماری پرکاربرد مورد استفاده قرار میگیرد. این داده آماری با کمک روشهای مختلفی محاسبه میشود که از مرسومترین آنها میتوان به ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن اشاره کرد.
ضریب همبستگی تحت فرمول خاصی محاسبه و با حرف r نشان داده میشود. اگر ضریب همبستگی دو ارز دیجیتال بین 0.8 تا 1 باشد، باید گفت رابطه مستقیم قوی بین این دو ارز وجود دارد. اگر اعداد بین 0.4 تا 0.6 باشد، رابطه متوسط است و اگر کمتر از این مقدار باشد، رابطه ضعیفی بین دو ارز وجود دارد. بازه 0.2 تا صفر نیز نشان میدهد که رابطه ای بین دو متغیر وجود ندارد. اگر تمام نتایج منفی باشند، یعنی همبستگی معکوسی بین دو رمزارز وجود دارد و با رشد قیمت یکی از آنها، قیمت دیگری کاهش مییابد.

سایتهای محاسبه ضریب همبستگی
در بازارهای مالی مانند کریپتوکارنسی، از روشهای مختلفی جهت محاسبه ضریب همبستگی ارزهای دیجیتال استفاده میشود. شما میتوانید با جستجو در موتور گوگل و یا استفاده از وب سایتهای مختلف، مقدار همبستگی میان دو دارایی را محاسبه و بر اساس آن پرتفوی خود را مدیریت کنید. در ادامه به بررسی هر یک از این سایتها میپردازیم.
نرم افزار اکسل
برای محاسبه ضریب همبستگی از این روش، تنها کافیست دادههای قیمتی دو ارز دیجیتال مد نظر خود را از یک منبع معتبر دانلود کنید و آن را در نرم افزار اکسل کپی کنید. برای اینکار روش گزینه Toolpak کلیک کنید و در صفحه ای که باز میشود، Data Analysis را انتخاب نمایید. در نهایت Correlate را انتخاب و روی OK کلیک کنید.
سایت تریدینگ ویو
در تریدینگ ویو، اندیکاتور مناسب بررسی همبستگی با نماد CC مشخص شده که مخفف عبارت Correlation Coefficient است. برای محاسبه این شاخص، در بالای نوار ابزار، روی Indicators و سپس روی CC کلیک کنید. در چارتی که باز میشود، دو ارز دیجیتال مدنظر خود را انتخاب و روی Apply کلیک نمایید. به همین راحتی میتوانید میزان همبستگی دو ارز را مشاهده کنید.
گروه مالی اینوستپ آموزش کار با تریدینگ ویو را در قالب فیلم آموزشی در اختیار شما عزیزان قرار داده است.
سایت Cryptwatch
وبسایت Cryptwatch یکی از وب سایتهایی است که به صورت اختصاصی امکان بررسی همبستگی میان ارزهای دیجیتال را به معاملهگران میدهد. پس از ورود به سایت، با کلیک بر روی گزینه Correlation میتوانید میزان همبستگی نمادهای مختلف را مشاهده کنید. امکان اضافه کردن امکان اضافه کردن ارز مورد نظر در بازه زمانی دلخواه نیز فراهم آمده است.
سایت Coin Metrics
سایت کوین متریک نیز یکی از سایتهای ارائهدهنده دادههای بازارهای مالی است که امکان مشاهده میزان همبستگی ارزهای دیجیتال را برای کاربران فراهم آورده است. شما با مراجعه به بخش Correlation Chart در این سایت، میتوانید به بررسی میزان همبستگی رمزارزها بپردازید.

همبستگی بیتکوین با داراییهای دیگر
همانطور که قبلا گفتیم، بیتکوین رهبر اصلی تعیینکننده قیمت دیگر ارزهاست که همبستگی زیادی با رمزارزها و حتی داراییهای دیگر چون طلا و شاخصهای بورس دارد. در ادامه به بررسی هر یک از این موارد میپردازیم.
همبستگی بیتکوین با دیگر رمزارزها
بیتکوین یکی از اصلیترین ارزهای دیجیتال با حجم معاملات بسیار بالاست. بررسی دادههای آماری نشان میدهد که هر زمان که ارزش بیتکوین سقوط کرده، سایر ارزهای دیجیتال نیز همزمان دچار افت شدند که این نشان دهنده همبستگی مثبت میان این رمزارزهاست. بر اساس گزارشهای ارائه شده توسط San Francisco Open Exchange، میزان همبستگی میان ارزهای دیجیتال بیتکوین و اتریوم در مقایسه با دیگر آلتکوینها، بسیار بالاتر است.
در صورت تغییر عوامل سیستمی مانند افزایش نوسانات بازارهای سنتی و تغییر در قانونگذاری ارزهای دیجیتال، همبستگی بیتکوین و اتریوم در جهت مثبت است. اما در شرایطی نیز مانند رد اعتبار یک برنامه صرافی توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا، این همبستگی میتواند جهت منفی به خود بگیرد. البته همبستگی زیاد این دو ارز، به دلیل وابستگی اتریوم به بیتکوین نیست، چراکه اتریوم در یک بلاک چین کاملا مستقل فعالیت میکند و همیشه به دنبال حفظ این استقلال است.
همبستگی بیتکوین با طلا
به گزارش کوین دسک، میزان همبستگی ارز بیتکوین و طلا وارد روند جدیدی شده و مقدار آن به بیش از 0.5 رسیده است. این درحالی است که میزان همبستگی طلا و بیت کوین تا اواخر سال گذشته بین منفی 0.2 تا مثبت 0.2 در نوسان بوده است. قیمت بیتکوین در سال جاری نسبت به طلا سقوط بیشتری داشته است. این هم به دلیل اضطراب ناشی از حمله روسیه به اوکراین و بحران اقتصادی زمستان بوده که باعث کاهش فروش بیتکوین در بازارهای پرنوسان مانند ارزهای دیجیتال شد.
در این بین، جدایی روند قیمت طلا و بیتکوین با گذشت زمان کاهش یافت، زیرا سرمایهگذاران به دنبال زمین مستحکمتری بودند تا آنها را از نوسانات اقتصادی مصون بدارد. از طرف دیگر، طرفداران بیتکوین بر این باور بودند که این دارایی در زمان بحرانهای سیاسی و اقتصادی میتواند پوشش بیشتری روی ریسک داشته باشد و بیت کوین را به طلای دیجیتال تشبیه کردند. این باعث شد تا تقاضا برای طلا و بیتکوین همزمان بالا رود و ضریب همبستگی این دو بیشتر شود.

همبستگی بیتکوین با شاخص S & P 500
یکی از شاخصهای معروف بازار سهام ایالات متحده، S & P 500 است که تا به حال همبستگی بالایی با بیتکوین داشته است. در هفتههای اخیر، فشار فروش بالا در بازار ارز دیجیتال، در بازارهای سهام جهانی نیز مشاهده شده و این نشاندهنده همبستگی بالای بیتکوین با این شاخصهاست. این مقدار رکورد 0.79 را نیز شکست که نشاندهنده یک روند همبستگی قوی کوتاه مدت است.
این همبستگی میتواند خبرهای خوبی به همراه داشته باشد و از آنجایی که شاخص S & P 500 در حال نزدیک شدن به مقاومت بزرگی است. درصورت شکست مقاومت، میتوانیم منتظر خروج بیتکوین از روند کاهشی و افزایش قیمت آن باشیم. به همین جهت مطالعه همبستگی ارزهای دیجیتال اهمیت دارد، چراکه میتواند روند قیمتی آینده را پیشبینی کند.
همبستگی بیتکوین با نزدک
همبستگی بازار سهام و ارز دیجیتال بیتکوین درحال افزایش میباشد و این در شاخص نزدک بیشتر نمو داشته است. درواقع، هرچه بیشتر به جلو میرویم، بیتکوین بیشتر در بازارهای جهانی ادغام میشود و میتوانیم شاهد افزایش این همبستگی باشیم. در ماههای اخیر این همگرایی به طرز قابل انکاری افزایش داشته و علت آن را میتوان در دو موضوع مشاهده کرد.
از طرفی، محبوبیت بیتکوین به دلیل پتانسیل بالای آن در ایجاد قراردادهای هوشمند، رو به رشد است. از طرف دیگر، افزایش نرخ بهره در آمریکا برای کنترل تورم، موجب گران شدن نقدینگی و خروج آن از بازارهای مالی ارز دیجیتال و حتی بورس نزدک شده است. بنابراین در این مرحله میتوانیم بگوییم که همبستگی این دو دارایی در حال افزایش است.
دشواری اثبات همبستگی رمزارزها
بازار ارزهای دیجیتال تحت تاثیر نوسانات شدید قرار دارد و به عنوان یک سرمایهگذاری به شدت ناپایدار شناخته شده است. به همین جهت اثبات همگرایی و همبستگی میان دو دارایی کار بسیار دشواری است. در شرایطی ممکن است طلا و بیتکوین واگرایی داشته باشند و با تغییرات شرایط، این واگرایی به همبستگی مبدل شود. بنابراین نمیتوان یک ضریب همبستگی ثابت برای داراییها در نظر گرفت و این شاخص همواره در حال تغییر است.

همبستگی زیادی میان بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتال وجود دارد و تنها دلیل آن رهبریت و فرمانروای بیتکوین در این بازار است. بنابراین زمانی که قیمت بیتکوین افزایش داشته باشد، دیگر آلتکوینها نیز تحت تاثیر قرار میگیرند. همبستگی یک ابزار قدرتمند در تحلیل ارزهای دیجیتال است، اما نمیتوان به آن کاملا اعتماد کرد، چراکه تحت تاثیر شرایط و اخبار قابل تغییر است.
جمع بندی
همبستگی میان ارزهای دیجیتال به معنای تاثیر رفتار قیمت یک ارز بر قیمت ارز دیگر است که در جهت مثبت و منفی حرکت میکند. این همگرایی و واگرایی در تحلیل بازارهای مالی و مدیریت پرتفوی اهمیت ویژهای دارد و میتواند ریسکها و ضررهای احتمالی را پوشش دهد. به همین جهت، سرمایهگذاران با قرار دادن ارزهایی که همبستگی پایینی نسبت به یکدیگر دارند، میتوانند ضررهای سبد دارایی خود را کاهش دهند. بنابراین اگر یک ارز با کاهش قیمت همراه باشد، ارز دیگر از آن تبعیت نمیکند و ریسک سبد دارایی به حداقل میرسد.
در این مقاله سعی کردیم تا به بررسی دقیق همبستگی میان ارزهای دیجیتال و به خصوص بیتکوین بپردازیم تا شما را در جهت مدیریت بهتر سرمایه یاری دهیم. از محتواهای دیگر سایت اینوستپ از جمله مقاله عرضه اولیه ارزدیجیتال میتوانید اطلاعات خوبی کسب کنید.
دیدگاهتان را بنویسید