معامله مارجین(margin) چیست؟و تمامی نکات کسب سود از آن!

معامله مارجین(margin) چیست؟و تمامی نکات کسب سود از آن!

اگر در بازارهای مالی فعالیت داشته باشید، احتمالا اصطلاح مارجین را شنیده‌اید و با آن آشنایی دارید یا ممکن است برای شما سوال پیش آمده باشد که مارجین چیست؟ یکی از جذابیت‌ها برای معامله‌گران، معاملات مارجین یا اهرم می‌باشد و جزو مهمترین مفاهیم در بازارهای مالی تلقی می‌شود که هر معامله‌گری باید آن را به صورت کامل یاد بگیرد. در ادامه با آکادمی اینوستپ همراه باشید تا با مفهوم مارجین به صورت کامل آشنا شوید.

مارجین (Margin) چیست؟

مارجین به سرمایه ای که معامله‌گر به عنوان وثیقه در کارگزاری یا صرافی واریز می‌کند، گفته می‌شود. این وثیقه برای جبران ریسک معاملات انجام شده توسط معامله ­گر نزد کارگزاری یا صرافی گذاشته می‌شود. در واقع می­‌توان مارجین را سپرده ای برای تمام معاملات باز خود در نظر گرفت. مقدار مارجین تعیین شده هر بروکر، حداکثر میزان اهرم حساب معاملاتی شما را مشخص می ­کند، به همین دلیل گاهی معاملات اهرم‌دار را معاملات مارجین دار نیز می‌گویند.   

با استفاده از مارجین تریدرها می­‌توانند حجم معاملاتی خود را افزایش دهند و معاملات اهرم دار باز کنند. مارجین به معامله‌گرها این امکان را می­‌دهد تا با سرمایه اولیه کم، معاملات با حجم بالا را انجام دهند و سودهای خود را چند برابر کنند اما به همان نسبت که سودها چند برابر می‌شود، زیان‌های شما هم چند برابر خواهد شد.

به این نکته توجه کنید که هر کارگزاری قوانین مخصوص به خود را در مورد مارجین دارد که بهتر است قبل از انتخاب بروکر با قوانین آن آشنایی کامل داشته باشید.

نحوه محاسبه مارجین به چه صورت است؟

در این مدل معاملات، تریدرها از اهرم برای افزایش حجم معامله و همچنین افزایش سرمایه استفاده می‌کنند.

برای درک بهتر به این مثال توجه کنید: فرض کنید بروکری برای معاملات به تریدرها اهرم 1:100 می‌دهد؛ یعنی به ازای هر 100 واحد از ارز معاملاتی باز، 1 واحد از آن ارز را برای مارجین لازم دارد به عبارت دیگر اگر معامله‌ای 100 دلاری باز کنید مارجین این معامله 1 دلار خواهد بود. به بیان ساده‌تر در این معامله 99 دلار توسط بروکر گذاشته می شود و تنها 1 دلار از سرمایه ای که شما واریز کرده اید (مارجین) در این معامله درگیر خواهد شد.

اصطلاحات کاربردی معاملات مارجین

در این بخش از مقاله‌ی معامله‌ی مارجین چیست به اصطلاحات کاربردی معاملات مارجین می‌پردازیم.

موجودی (Balance)

اصطلاح موجودی یا بالانس به سرمایه و موجودی شما در حساب معاملاتیتان گفته می‌شود که این مقدار مستقل از معاملات باز شما می‌باشد. یعنی زمانی که شما معامله ای باز کنید بالانس حساب شما تا زمان بسته شدن آن معامله تغییر نخواهد کرد.

برای مثال اگر شما مقدار 1000 دلار را به حساب معاملاتی خودتان واریز کنید موجودی یا Balance حساب شما 1000 دلار خواهد بود و با باز کردن پوزیشن (موقعیت معاملاتی) این مقدار تغییر نخواهد کرد و فقط بعد از بستن پوزیشن‌های خود موجودی شما کم و زیاد خواهد شد.

مانده حساب (Equity)

سود و زیان ایجاد شده در پوزیشن‌های باز به مقدار بالانس شما افزوده یا کم می‌شود که به آن مانده حساب یا Equity می‌گویند. مانده حساب در واقع همان بالانس حساب معاملاتی شما می‌باشد با این تفاوت که اگر پوزیشن بازی داشته باشید، سود و زیان آن پوزیشن به اضافه ی بالانس شما، مانده حساب را نشان می‌دهد. اگر هیچ معامله بازی نداشته باشید مقدار Equity و Balance برابر خواهد بود.

برای مثال، بالانس یا همان موجودی حساب شما 1000 دلار می‌باشد و یک پوزیشن جدید  باز می‌کنید و آن پوزیشن وارد سود 10 دلاری می‌شود اما هنوز معامله شما بسته نشده است، در این صورت Equity حساب شما برابر با 1010 دلار خواهد بود.

مارجین استفاده شده (Used Margin)

مارجین استفاده شده که گاهی به عنوان margin هم نمایش داده می شود مبلغی است که شما در یک معامله آن را استفاده کرده‌اید و قفل می‌باشد و معامله گر نمی‌تواند از آن برای باز کردن یک پوزیشن جدید استفاده کند. به بیان دیگر این مبلغ تا زمان بسته شدن معامله شما به عنوان وثیقه در حسابتان قفل خواهد ماند و شما حق برداشت و یا استفاده از آن برای باز کردن یک معامله جدید دیگر را ندارید.

برای مثال شما یک حساب 1000 دلاری دارید (بالانس حساب شما 1000 دلار می‌باشد) و یک پوزیشن باز می‌کنید که 50 دلار از بالانس شما را درگیر می‌کند. این مبلغ 50 دلار به عنوان مارجین استفاده شده تلقی می‌شود.

مارجین مورد نیاز (Required Margin)

مارجین مورد نیاز مبلغی است که قبل از باز کردن معامله جدید به آن نیاز دارید و قرار است به عنوان وثیقه در نزد کارگزاری قفل بماند. در واقع Required Margin بخشی از سرمایه شماست که باید برای باز کردن پوزیشن جدید داشته باشید. مارجین مورد نیاز به صورت درصدی بیان می شود.

به عنوان مثال، اگر مارجین مورد نیاز معامله ای 2 درصد باشد و شما قصد باز کردن یک معامله ی 1 لاتی (100،000 دلاری) دارید، باید 2 درصد از حجم کل معامله، که می‌شود 2000 دلار را در حساب خود داشته باشید تا بتوانید آن معامله را باز کنید.

مارجین آزاد (Free Margin)

به بخشی از سرمایه شما که قابل استفاده برای باز کردن معاملات جدید و یا برداشت از حساب معاملاتی شما می‌باشد مارجین آزاد یا Free Margin می گویند. به بیان دیگر بخشی از سرمایه شما که درگیر معامله نشده و می‌توانید آزادانه از آن استفاده کنید مارجین آزاد گفته می‌شود.

برای مثال در حساب معاملاتی 1000 دلاری خود، 300 دلار را درگیر پوزیشن های باز خود کرده‌اید. 700 دلار باقی مانده حساب شما که می‌توانید هم برای معاملات جدید استفاده بکنید و هم برداشت بکنید Free Margin گفته می‌شود.

فول مارجین (Full Margin)

اگر تمام موجودی (Balance) شما درگیر معامله هایتان باشد، به صورتی که نتوانید دیگر معامله‌ی جدیدی باز کنید در آن صورت شما Full Margin وارد معامله شده‌اید. حتی اگر شما تمام موجودی خود را درگیر یک معامله هم کرده باشید، اصطلاحا می‌گویند شما فول مارجین وارد معامله شده‌اید.

سطح مارجین (Margin Level)

سطح مارجین به صورت درصدی نمایش داده می شود و مشخص می‌کند که آیا شما قادر به باز کردن معامله جدید هستید یا خیر. هر چه سطح مارجین بیشتر باشد، به این معناست که Free Margin بیشتری برای معامله در اختیار دارید و بالعکس هر چه سطح مارجین کمتر باشد به معنی وضعیت نامناسب حساب معاملاتی شما تلقی می‌شود.

سطح مارجین فرمول خاصی دارد که بدین شکل محاسبه می‌شود:

سطح مارجین = (مانده حساب ÷ مارجین استفاده شده) × 100

مارجین کال (Margin Call)

در این قسمت از مقاله‌ی معامله‌ی مارجین چیست به توضیح مارجین کال خواهم پرداخت. بروکرهای مختلف محدودیت های مختلفی برای Margin Level مشخص می‌کنند که معمولا این محدودیت بر روی 100 درصد گذاشته می‌شود و زمانی که سطح مارجین معامله گر زیر این محدودیت باشد نمی‌تواند معامله جدیدی باز کند که به اصطلاح به آن کال مارجین لول (Margin Call Level) یا مارجین کال گفته می‌شود. به بیان ساده وقتی شما سرمایه خود را از دست بدهید به اصطلاح کال شده‌اید.

اگر معامله شما بیش از حد ضررده باشد و سطح مارجین شما بیش از حد افت کند ممکن است که بروکر معامله‌های شما را به صورت خودکار ببند که به اصطلاح به آن استاپ اوت (Stop Out)  گفته می‌شود.  

معمولا مارجین کال قبل از استاپ اوت رخ می‌دهد و بروکرها به این دلیل اخطار Margin Call را ارسال می‌کنند که معامله گر از پس هزینه ضرر خود بر نمی آید اما گه‌گاهی ممکن است که مارکت به سرعت سمت خلاف جهت معامله شما حرکت کند که به بروکر اجازه ارسال اخطار مارجین کال را ندهد و مستقیم استاپ اوت اتفاق بیافتد و تمامی معاملات شما بسته شود.

برای درک بهتر کال مارجین توصیه می‌کنیم تا مقاله‌ی کال مارجین چیست را مطالعه کنید.

تفاوت مارجین با اهرم (لوریج)

اهرم یا لوریج ابزاری است که بروکر در اختیار معامله گران قرار می دهد تا معامله گران بتوانند با چند برابر سرمایه خود معامله کنند. در واقع اهرم قدرت خرید و فروش معامله گران را چند برابر می‌کند اما مارجین مقدار سرمایه ای است که به کارگزاری واریز می‌کنیم و برای باز کردن یک معامله نیاز است.

سخن پایانی

برای اینکه بتوانید در بازارهای مالی به موفقیت برسید باید با اصطلاحات آن آشنایی کامل داشته باشید. در این مقاله به سوال مارجین چیست پاسخ دادیم و سعی کردیم شما را با مفهوم کامل مارجین آشنا کنیم. برای باز کردن معامله شما به مارجین اولیه نیاز دارید و جزو ضروریات برای شروع معامله گری می‌باشد اما برای اینکه بتوانید در این بازار موفق شوید مدیریت سرمایه را به بهترین شکل ممکن رعایت کنید تا از خطرات احتمالی بازارهای مالی به دور باشید.

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید